top of page
Search
  • Writer's pictureMirkka-Maaria Niskanen

Onko sinulla supervoimia? – Eli kuinka näet itsesi



Jos joku nyt kysyisi, mikä on sinun supervoimasi, mitä vastaisit? Joku ehkä innostuu ja alkaa kertoa osaamisestaan. Toinen saattaa tuhahtaa ja ajatella, että onpa hölmö kysymys.


Usein itse kysymystä antoisampaa onkin tarkastella sitä, mitä tuntemuksia ja reaktioita se itsessä aiheuttaa. Millainen tunne kysymyksestä herää ja mistä se johtuu?


Joskus aikaisemmin olisin itse ärtynyt tuosta kysymyksestä. Supervoima kun on vähän naiivi sana ja lisäksi painelee nappeja. Että pitäisi oikein toitottaa, missä on hyvä. Kehuskella! Noloa. Sitä paitsi en olisi tiennyt, mitä vastata.


Kerron, miksi tuo kysymys nykyään jopa innostaa minua. Supervoima symboloi minulle erityisesti kahta asiaa.

a) Se kertoo, mihin kiinnitämme huomiota itsessämme

b) Se leikittelee ajatuksella, että identiteettimme on aina tarina.


Supervoiman kysyminen tarjoaa tilaisuuden pohtia, mitä kaikkia aarteita itsestä voi löytyä. Uskallatko nähdä vahvuuksia itsessäsi?


Jos sinun pitäisi valita yksi supervoima itsessäsi, mitä sanoisit?

Entä jos saisit valita kolme?



Miten katsot itseäsi?


Mitä supervoima sitten on? Se voi tietysti olla mitä vain, mikä tuntuu innostavalta ja tärkeältä. Se voi olla jokin sinulle ominainen lahja, kyky tai persoonallinen ominaisuus. Meissä jokaisessa on valtavasti vahvuuksia, joihin emme yleensä kiinnitä huomiota.


Ennen kaikkea supervoiman idea on heijastaa sitä, miten haluat nähdä itsesi. Se kertoo siitä, mitä itsessäsi arvostat ja mitä valitset tuoda esiin. Se kysyy rohkeutta ja aktiivista valintaa: päätät olla ylpeä jostain ominaisuudesta.


Moni meistä tunnistaa taipumuksen pienentää ja vähätellä itseä. Ikään kuin kuuluisi asiaan nähdä itsensä jotenkin himmeässä valossa. Itsensä pienentäminen ja negatiivisten uskomusten toistelu ei kuitenkaan ole harmitonta. Tapa voi käynnistää lannistumisen kierteen, joka vähentää itseluottamusta ja pitää meidät jumissa. Itse toimin näin vuosikaudet, kunnes päätin pullauttaa itseni ulos kierteestä.


Kaikki alkaa uskomusten tarkastelusta ja siitä, kuinka puhut itsestäsi ja itsellesi.


Sanoita siis supervoimasi, vaikka aluksi vähän pilke silmässä. Näe itsesi. Sano ääneen. Muistuta itseäsi joka päivä supervoimistasi. Huomaa, miten se vaikuttaa oloosi.



Millaista tarinaa kerrot?


Yksi tärkeimmistä asioista, joita olen vuosien itsetutkiskeluiden äärellä oppinut, on ymmärrys siitä, että koko identiteettimme on lopulta kokoelma tarinoita. Tarinoita, joita kerromme itsellemme itsestämme ja sitten alamme pitää niitä totena. Tämän näkökulman sisäistäminen on mullistavaa.


Siis: Kerron koko ajan tarinaa itselleni siitä, kuka kuvittelen olevani. Silloin minulla on myös voima valita, mitä kerron.


Miksi ihmeessä kertoisin lannistavia ja kutistavia tarinoita, jotka saavat minut tuntemaan itseni surkeaksi? Kun voin samalla vaivalla kertoa itselleni kannustavia, arvostavia ja myötätuntoisia huomioita.


En tarkoita sitä, että pitäisi keksiä asioita päästä tai satuilla itselle ominaisuuksia, jotka eivät tunnu tosilta. Tarkoitus ei ole huijata. Itse asiassa juuri pienentävät ja rajoittavat uskomukset ovat valheita. Ne ovat liioiteltuja, joskus jopa järjettömiä ajatusmalleja, joita toistamme takaraivossamme.


(Esim. En ole koskaan riittävän hyvä. / En ole kiitoksen arvoinen. / Epäonnistun aina. / Joudun aina kantamaan vastuun. / Olen arvokas vasta kun suoriudun täydellisesti. / On turvallisinta olla näkymätön. / ym.)


Kerron koko ajan tarinaa itselleni siitä, kuka kuvittelen olevani. Minulla on siis voima valita, mitä kerron.

On tärkeää huomata, että negatiivisten tarinoiden toistelu vaikuttaa itsetuntoon ja toimintaan lamauttavasti. Kun sen sijaan antaa huomiota voimavaroille ja vahvuuksille, alkaa ravita itseluottamusta. Sillä se mihin huomio kiinnittyy, vahvistuu.


Anna siis supervoimalle lupa symboloida jotain ominaisuutta tai taitoa, jonka haluat nostaa esiin. Supervoimia voi olla vaikkapa: kauneuden huomaaminen, luova ajattelu, rehellisyys, uteliaisuus, pikkutarkkuus, inhimillinen johtaminen, kuunteleminen, oikeudenmukaisuus, tunteiden aistiminen tms.


Supervoima ei tarkoita, että pitäisi olla voimassaan täydellinen tai ylivertainen. Tarkoituksena on arvokkaan ja mielenkiintoisen näkeminen itsessä, ja uskallus tuoda se esiin. Kyse on hyvän näkemisestä, sekä itsessä että toisissa.



PS. Oma supervoimani on se, että tunnistan olennaisen ja näen arvokkaan ihmisessä.



****


Hei sinä! Kaipaatko selkeyttä ja luottamusta omaan polkuusi? Haluatko kirkastaa vahvuutesi ja visiosi työssä tai liiketoiminnassa? Sovi täysin maksuton puhelu / videopuhelu, jossa jäsennän tilannetta kanssasi valmentavalla otteella. Keskustelu ei velvoita sinua mihinkään. Laita viestiä!


*****

Post: Blog2_Post
bottom of page